25.12.11

Seribu satu musykil aku dengan AUKU


Asslamualaikum !!! 


Ape jadah da semua orang duk sibuk-sibuk nak cakap pasal AUKU kan. Oh apekah AUKU ? Pada yang agak-agak kabur teruskan pembacaan anda di sini ok. APA ITU AUKU?  Kay selepas baca bende alah AUKU ni aku rasa apa yang dah  terjadi sekarang langsung tidak menggambarkan kematangan MAHASISWA/MAHASISIWI. 

So umum dah tahu kan yang golongan-golongan yang mengaku mereka-mereka ni wakil suara MAHASISIWA/MAHASISWI seluruh MALAYSIA menuntut untuk memansuhkan AUKU tapi bukan meminda AUKU. Kalau ikut kamus Dewan Bahasa dan Pustaka, memansuhkan maksudnya menjadikan sesuatu tidak berlaku lagi; membatalkan. And bagi meminda pulak maksudnya membetulkan sesuatu kesalahan;membaiki;mengubah. Ada beza kan dua perkataan tu. 

Sekarang ni golongan-golongan tertentu ni duk sibuk melaungkan kalimah memansuhkan. Hei kamu kan orang bijak pandai. If korang dah tahu isi kandungan AUKU tu dengan lebih mendalam dari aku yang Cuma baca taklah mendalami mesti korang lagi tahu.Isi kandungan AUKU tu termaktub sekali kuasa NAIB CANSELOR. If lah di mansuhkan AUKU ni. So ape jadah nya korang g belajar kat U tu. Siapa yang akan pantau perlakuan sumbang kalian? Adakah kalian sendiri yang memang sudah cukup banyak akal fikiran tu.

Okay mungkin ada antara mereka yang hendakkan kebebasan bersuara dalam kampus. Yelah korang kan lagi pandai bab yang berkaitan undang-undang . Tapi tak ada salah pun kalau korang menyertai mana-mana persatuan tapi orang cakap pandai makan pandai simpan la. Ramai je sekarang warga-warga U tu masuk sana sini tapi tak de pun di kenakan apa-apa tindakan tatatertib. Yang penting korang kena jaga jugak batas bebas bersuara korang tu. Lagipun dengan apa yang dah jadi sekarang ni pun korang dah melanggar AUKU tu sendiri dan dengan selamba je NAIB CANSELOR korang leh kenakan tindakan tatatertib dan terus menggantungkan pengajian korang andaikata kes haram jadah ni di bawa ke tengah mungkin sebab menimbulkan kekecohan atau apalah yang seangkatan dengan nya. Yess aku memang tak pandai bab undang-undang ni. 

Huh tak fikir ke perasaan mak ayah yang sanggup bergolok gadai nak kasi korang bijak pandai. Tak boleh ke korang duduk diam-diam dalam kampus tu study elok-elok kasi up kan pointer yang sekadar cukup-cukup makan je dari duk melalak sana sini konon nak hak korang. So, apa benefit lah yang kaum-kaum ini dapat. Aku tengok sekarang pun tak ada pun pihak yang nak melayan karenah korang yang macam budak tak sekolah tu. Buat demonstrasi jalanan, mengganggu ketenteraman awam, mengganggu perjalanan bisnes orang lain. Apa faedah semua tu? Dan yang paling menyirap aku tengok bila yang involve benda-benda ni adalah mereka-mereka yang sepatutnya membimbing pelajar ISLAM dalam kampus tu supaya tidak terjebak dengan perkara maksiat. Tapi apa yang korang lakukan? Buat propa sana sini, menghancurkan keamanan yang memang ada. Semua tu ikut syariat ISLAM yang sebenar ke? ISLAM tu menyuruh umatnya bergaduh sana sini ke? ISLAM menggalakkan umatnya membuat kacau bilau ke? Please correct me if I am wrong.
So kena lah ingat, apa pun yang nak di buat, tolonglah fikir kesan dan akibat. Bukannya kesan pada diri sendiri tapi pada orang yang sekeliling korang. Yelah kita hidup ni ada mak bapak, pakcik makcik, sedara mara. Semua tu kena jaga. Bila dah kena ugutan baru nak gegar. SEKIAN.

15.12.11

Sakit tak bercinta jarak jauh ni?


Assalamualaikum !!!


Whoaaa cik jah baru je tertengok 1 video ni pasal long distance relationship (LDR) and suddenly baru jugak baca pasal LDR kat 1 blogger ni. THEOTHERKHAIRUL


So fine… ape masalah dengan cinta jarak jauh kan. If anyone out there are in LDR situation? Hehe musti ade je kan. Dalam negeri ke luar negeri ke tak kesah la. The point is korang rasa si dia jauh dari mate la kan. Hiyewwwsss… jiwangness  di situ. So ape je korang rasa dengan cinta jarak jauh tu. And how korang adapt the situation if before this korang tak pernah pun ada cinta jarak jauh. And the worst part is bila  dahlah jauh tapi tak dapat di hubungi. Iyeww ade ke? Excuse me, the answer is YES. Memang ada. Sebagai contoh yang cik jah tahu, orang yang kerja kapal kat laut ni. Haha ada pengalaman keh cik jah?Tapi cik jah ada kawan2 yang bercinta jenis ni and some of them dah nak khawin, some of them dah khawen and some of them belum ada perancangan. Haha yang last tu agak meragukan kan. And yes, please la salute tuk dieorang sebab sanggup berjauhan dan tak berhubung kadang2 for 1 week and kadang2 tu lebih dari tu. Yang hade email saja lah. Sebab nya atas laut tu kadang2 mana nak carik line telepon sayang oi. 


Tapi tu contoh yang cik jah tahu lah. Mungkin ada yang lain tapi cik jah lum discover kan kan. What if tengok this video about LDR tu. Haha mana lah tahu korang pun nak apply dalam relationship korang kan. Macam cute tapi…   hmmm .Masing-masing ada pendapat sendiri kan. 
 

13.12.11

Lemas dalam Ombak rindu Yang Berombak-ombak


Assalamualaikum !!

 Ombak rindu di mana-mana saja okey sekarang ni. Dan aku rasa majority yang tengok cerita ni memang crying all the time kot. Hehs tapi aku tak paham ape masalah aku bila aku stress tengok cerita tuh. Bukan stress ape, aku tak suka betul tengok cerita yang terlalu banyak konflik dan merumitkan. And for me, tu memang streotaip cerita melayula kan. Mula-mula nangis2 pastu happy ending. Sweet kan. Macam cerita Cinderella la semua tuh. 

*** AARON AZIZ mantap kan kan kan ***


Tapi ape yang aku suka dalam citer ni hanyalah lagu tema je. Bila kuar lagu baru aku nak rase tersentuh sebab lagu aku. So ape masalah aku kan. FINE !!!  aku mmg tak berapa nak jiwang tul layan cerita ni. Maafkan saya peminat Ombak Rindu sekalian okeh. Big smile please  =)


 *** PERCAYALAH: ringtones semua penduduk Malaysia majoriti nya adalah lagu 
di atas. yeahh!!!




  *** so daaa ***

8.12.11

Face-baker VS Twit-Jer


Assalamualaikum !!!


Ho yeahh aku tak tau nape rasa macam nak buat entri yang mungkin menyentuh perasaan org lain mungkin TAPI hado ke nak bace belog aku kan kan. Tak hado pon. Tapi ade aku pedulik? Tak hado.

Okeh straight to the point. Sekarang memang zaman canggih manggih rite. So then banyak advantages and disadvantages from all those technologies. But its depends on how we as human to used all those thing.

Tengok2..tu yang haku malas nak speaking2 kan. Kang dah tonggang tebalik grammar. Hooo---demmm biar kan sahaja. Pada aku tak salah kalau nak ada bluberry lah, capsule tab  la, i-cream la bagai TAPI kalau setakat ko nak gune tuk hapdate ko punye facebaker,ko nye twit-je hewww ape kes derr. Da plak macam diary kan kat wall ko tu. Everything you do is on public view? Whaatt ??? nak hangen ? tapi derr betul ape aku cakap. Da satu dunia kan nak tau ape ko buat, ape baju ko pakai hari ini. Ohhh demmm memang tak de sape nak tahu but then kalau da recent activity ko tu ade je kuar kat tepi facebaker haku tak ke tu menyemak kan mate haku plak?




Kang sat g ko gaduh plak dengan si-polan ko nak hapdate jugak status. Kang ko menyampah dengan si-polan ko plak twit-je status2 ko yang tak berilmiah tu. Derr.. tolong lah tunjukkan sikit yang kite ni berilmu. Adhoii malu ceq!!!! And please tunjukkan kat orang lain yang kite ni ada maruah dan kita ni ada privasi yang perlu di simpan utnuk diri sendiri dan keluarga. Sebab kita pun ada maruah yang hendak di pelihara. Ada hati yang perlu di jaga.

And please laaa… jangan di salah anggap entri aku ni pada si pembaca ye. What I think is all of us sometimes do the same thing. Its include me. So, how about kita cuba reduce kan certain thing yang tidak perlu untuk di hapdate pada public. Dan sangat tidak berbaloi untuk kita beli segala macam gajet if kita hanya tahu 1 @ 2 je application nye. Dan bukan lah niat kita membeli semua gajet teknologi tu untuk menunjuk pada orang lain yang kita sangat berkemampuan. Ok2 tu terpulang pada diri sendiri. It’s your money rite? But remember, ade yang kenal sape kita, ape kerja kita dan kalau kita kerja govern lagilah senang orang nak agak berapa pendapatan kita.tapi lain lah kalau kita ade buat kerja sampingan kan. Ape kate kite ukur seluar ikut pinggang sendiri. Jangan ketat sangat nanti dah ketat sakit pulak mate orang tengok bhaii.





Dan satu lagi aku tengok trend sekarang, orang2 tua pun nak ber’face-baker’ ni. Tapi tapi, semua ni tak salah. Macam aku cakap tadi, yang salahnya kita sebagai pengguna yang salah menggunakan semua kecanggihan tuh. Mak aku pun ada face-baker ni tapi aku bersyukur sebab mak aku tak menggunakan bende2 ni pada benda yang tidak sepatutnya. Die pun kurang2 kan nak hap-date ape yang tak sepatutnya especially pasal family kiteorang. I don’t like okeh. Sebab prinsip aku pun, orang lain tak de hak nak tahu ape kah recent activity aku.For me, orang2 tua ni patut nye tunjukkan sedikit kematangan lah although aku tahu ade jugak orang2 tua ni yang tidak mempunyai kematangan yang sesuai dengan umur diorang. But please, tolonglah, kalau tak anda2 yang lebih berpengalaman menunjukkan contoh, teladan yang baik pada kami2 yang mentah ni, sape lagi yang boleh kami harapkan.


*** okeh tu aje. Memang sentap pada yang terasa tapi ape kate kite cube untuk kurang2 kan bende2 yang sudah aku cakap kan tadi okeh. That’s it. Daaaa ***


7.12.11

Selamat Khawin Kawan saya

Assalamualaikum !!!!

** xjawab dose jawab makne nye sayang **


Okeh sekian alam kat Malaysia ni memang dah bile cuti panjang je mesti ramai org kawen kan. And its include kawan den. Hoooyeahh Puan Effahani . congrates sayang =)


Citer ni memey la agak da lambat kan aku nak hap date tapi aku kesah hape. Belog aku. Ade aku kesah? And special for Effa and Nas, siap video amatur okey effa tuk ko. So pas ni ko da kawen kurang la aktiviti sosial ko kan kan. Pas ni nak ajak kuar pon xleh la nak merendek sampai kuar embun pagi baiii…  hengat sikit laki ko tu. Nak campak mane kan kan. 


Tinggal la kami2 yg single but not available ni kan kan. Dem ayuuuu !!! kite kene sepat2 kawen nih. Hahah !!!


So ape pun effa, nas kiteorang doakan yg terbaik tuk korang. And sepat2 la hado baby. So then pasni nak hang-out ko da ade dialog baru fa, “ aku kene bwk anak aku skali wey, nas keje”
 Wahaha !!! terbaek !! 


So,this is all the video’s and pictures of gedix.. and all is 4 u syg ‘_’

video video
video
yess kami single okehh but not realy available kot.hahah !!! RARE KAN ?

congrates sygg !!!!